Preventieve diergeneeskunde
Sterilisatie en castratie konijn
Castratie en sterilisatie van het konijn
Een vrouwelijk konijn wordt een voedster genoemd. Het mannelijke konijn wordt een rammelaar of ram genoemd. Konijnen kunnen al geslachtsrijp zijn vanaf een leeftijd van 3-5 maanden.
De darmen van konijnen moeten altijd op gang blijven, vandaar dat konijnen niet mogen vasten. Ze hoeven dus niet nuchter te zijn voor de operatie en we vragen u om op de dag van de ingreep een beetje hooi en eten mee te geven zodat uw konijn weer lekker kan eten zodra hij/zij weer wakker is.
Na de operatie zullen we met u bespreken wat u kunt verwachten van de herstelperiode.
Waarvoor kunt u bij ons terecht
Ontworming
Vaccinaties
Chippen van uw huisdier
Gewichtscontrole
Puppy en kitten voorlichting
Sterilisatie en castratie hond
Sterilisatie en castratie kat
Sterilisatie en castratie konijn
Castratie van het mannelijk konijn
Bij castratie van het mannelijke konijn, de rammelaar, worden de zaadballen (testikels) verwijderd. Er kunnen dan geen zaadcellen meer worden aangemaakt, en de rammelaar zal onvruchtbaar worden. Tevens valt door de castratie de productie van het mannelijk geslachtshormoon testosteron weg.
Er zijn meerdere redenen voor castratie van een rammelaar. Wanneer een rammelaar is gehuisvest met een voedster (een vrouwelijk konijn), is castratie de eenvoudigste manier om een ongewenst nestje te voorkomen. Konijnen kunnen al geslachtsrijp zijn vanaf een leeftijd van 3-5 maanden. Daarnaast kunnen agressief territoriumgedrag en/of urine sproeien redenen zijn voor castratie.
Wij castreren rammelaars vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden. Voor die tijd zijn de zaadballen vaak nog erg klein, waardoor de operatie lastiger wordt. Als u toch uw konijn eerder wil laten castreren, dan maken we eerst een afspraak zodat een van onze dierenartsen kan beoordelen of het al mogelijk is. De castratie wordt uitgevoerd met een lichte narcose en lokale verdoving.
Sterilisatie van het vrouwelijk konijn
Voedsters hebben op latere leeftijd een vrij grote kans op baarmoederkanker of baarmoederontstekingen. Deze problemen zijn te voorkomen door voedsters vanaf de leeftijd van 6 maanden te laten ‘steriliseren’. Bij de sterilisatie verwijderen we de eierstokken en baarmoeder.
De sterilisatie van een voedster gebeurt onder algehele narcose. Uw konijn krijgt tijdens de ingreep zuurstof en narcosegas toegediend. Vooraf aan de ingreep wordt een pijnstillende injectie gegeven, en u krijgt pijnstilling en een middel om de darmbewegingen stimuleren mee naar huis.
Kwint Dierenkliniek
Bij ons staan u en uw huisdier centraal
Wij werken uitsluitend op afspraak
Wilt u een afspraak maken voor uw huisdier? Op ieder moment van de dag kunt u dat zelf online doen. Maakt u liever telefonisch een afspraak? Neem dan contact met ons op via 024 – 641 57 57. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 18.00 uur.