Preventieve diergeneeskunde

Sterilisatie en castratie hond

Home » Sterilisatie en castratie hond

Sterilisatie en castratie van de hond

De begrippen castratie en sterilisatie worden vaak onjuist gebruikt. Bij castratie denken we vaak aan het onvruchtbaar maken van mannelijke dieren, bij sterilisatie aan het onvruchtbaar maken van vrouwelijke dieren. Dat is niet het geval, ook zij worden gecastreerd.

In het kort: bij castratie worden de zaadballen of eierstokken weggenomen. De zaadcellen en eicellen kunnen niet meer worden aangemaakt. Bij sterilisatie worden de zaadleiders of de eileiders alleen onderbroken. De zaadcel of de eicel wordt dus nog wel aangemaakt, maar kan niet meer op de plaats van bestemming terecht komen. In de volksmond, maar ook bij ons in de kliniek wordt met sterilisatie van een teef dus eigenlijk castratie bedoeld.

De castratie en sterilisatie worden uitgevoerd onder algehele narcose. Bij de sterilisatie van een teef worden de eierstokken verwijderd via een buikoperatie. Bij de castratie van een reu worden de testikels verwijderd via een snede voor het scrotum (balzak).

Op de dag van de operatie brengt u uw hond ’s ochtends bij ons en kunt u hem/haar ’s middags alweer ophalen. Uw hond mag natuurlijk niet aan de wond likken, dus hij/zij moet een kraag of speciale romper dragen en een tijdje rustig worden gehouden. Bij het ophalen zullen wij uiteraard met u doorspreken wat u kunt verwachten van de herstelperiode.

Waarvoor kunt u bij ons terecht

Ontworming
Vaccinaties
Chippen van uw huisdier
Gewichtscontrole
Puppy en kitten voorlichting
Sterilisatie en castratie hond
Sterilisatie en castratie kat
Sterilisatie en castratie konijn

Castratie van de reu

In tegenstelling tot de teef, wordt de reu niet ‘standaard’ gecastreerd. Er moet een indicatie zijn om deze ingreep uit te voeren. Er zijn verschillende indicaties zoals hyperseksueel gedrag, vergroting van de prostaat, chronische voorhuidontsteking en dominantieproblemen. Bij dominantieproblemen zal castratie soms niet voldoende effect hebben en adviseren we aanvullend gedragstherapie.

Om te weten te komen of een castratie zinvol zal zijn, is er de mogelijkheid om uw reu chemisch te castreren. Er wordt dan een hormoonimplantaat onder de huid ingebracht, deze geeft een half jaar of een jaar lang hetzelfde effect als een chirurgische castratie.

Nadat het implantaat is uitgewerkt en verbetering van de klacht(en) heeft gegeven, kan de chemische castratie herhaald worden of uw hond kan alsnog chirurgisch gecastreerd worden.

Sterilisatie van teefjes

Teven worden voor het eerst loops tussen de 7 en 11 maanden leeftijd. Daarna worden ze 1-2 keer per jaar loops. Om de kans op melkkliertumoren (borstkanker) en acute baarmoederontsteking op latere leeftijd zo klein mogelijk te maken, adviseren we om uw teef na haar eerste loopsheid te laten steriliseren. Daarnaast wordt uw teef niet meer loops waardoor ze niet meer schijnzwanger kan worden en geen nestje meer kan krijgen.

Om te zorgen dat uw hond eerst goed uitgroeit is het advies om uw hond 3 maanden na haar eerste loopsheid te steriliseren. Deze 3 maanden worden gerekend vanaf het begin van de loopsheid. Zo zit de teef ruimschoots na de loopsheid en ook voldoende lang voor de volgende.

Kwint Dierenkliniek

Bij ons staan u en uw huisdier centraal

Wij werken uitsluitend op afspraak

Wilt u een afspraak maken voor uw huisdier? Op ieder moment van de dag kunt u dat zelf online doen. Maakt u liever telefonisch een afspraak? Neem dan contact met ons op via 024 – 641 57 57. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 18.00 uur.