Kwint Dierenkliniek

Inslapen van uw geliefde huisdier

Home » Diergeneeskunde » Inslapen

Inslapen van uw huisdier

Eén van de moeilijkste beslissingen die u als diereigenaar misschien ooit moet maken is de beslissing om uw huisdier te laten inslapen.

Hoe verdrietig ook, helaas is het onvermijdelijk dat u een keer afscheid zult moeten nemen van uw geliefde huisdier.
Het kan zijn dat het lichaam door ouderdom gewoonweg “op” is, maar het kan ook door ziekte of uitzichtloos lijden nodig zijn om afscheid te nemen.
We doen er uiteraard samen met u alles aan om dat moment zo lang mogelijk uit te stellen, waarbij we zullen waken over de levenskwaliteit van uw viervoeter.
Onze dierenartsen kunnen u helpen bij het maken van een afweging. Wij zullen eerlijk onze visie geven, en zullen nooit een dier nodeloos in laten slapen.

Thuis of in de kliniek

Als blijkt dat het noodzakelijk is om uw huisdier te laten inslapen, kan dit zowel in de kliniek als thuis.
Wilt u thuis uw huisdier laten inslapen, dan is het voor het inplannen van de afspraak prettig als u dit tijdig laat weten.

Aanwezig zijn bij het laten inslapen

Voor alle dieren is het prettig als het baasje erbij is, zeker tot het moment waarop ze in slaap zijn gevallen (onder narcose zijn). Het is niet eng om te zien, dus ook kinderen kunnen aanwezig zijn. Vaak zal het hen ook kunnen helpen bij het verwerken van het verlies als ze de zekerheid hebben dat hun huisdier en vriend rustig is ingeslapen.
U kunt er altijd voor kiezen om niet bij de laatste injectie aanwezig te zijn. Uw huisdier is dan al zo ver onder narcose dat hij niets meer zal merken.

Verdriet

Bij het inslapen van uw geliefde huisgenootje komen misschien heftige emoties naar boven, schaamt u zich hier vooral niet voor. Wees er van overtuigd dat wij als dierenartsen en assistentes mee kunnen voelen met uw verdriet en dat dus heel normaal vinden. Ook al maken wij een euthanasie vaker mee, het zal, ook voor ons, nooit een routinehandeling worden. Daarvoor beseffen we te goed wat uw dier voor u betekent.

Hoe gaat het inslapen in zijn werk?

Wij proberen het inslapen zo pijnloos en vredig mogelijk te laten verlopen en zullen vooraf aan u uitleggen hoe dit in zijn werk gaat.

Uw huisdier wordt eerst onder narcose gebracht met narcosemiddelen. Vaak plaatst de dierenarts hiervoor een infuusnaald (braunule) in de voorpoot, maar bij angstige of pijnlijke dieren geven we de narcose ook vaak middels een injectie in de bil- of rugspier. Deze injectie voelt hij/zij nog wel. Het duurt enkele minuten voordat uw huisdier heel diep in slaap valt, zo diep dat hij/zij niks meer merkt van zijn/haar omgeving en niets meer voelt. Bij het in slaap vallen kunt u uw huisdier op schoot nemen of u kunt naast uw hond op de grond gaan zitten.

Als uw huisdier uiteindelijk onder narcose is, geeft de dierenarts een injectie met een euthanasiemiddel waarvan uw hij/zij overlijdt. Uw huisdier merkt hier niets meer van.

Het hart stopt meestal binnen enkele seconden met kloppen, soms duurt het iets langer. Het kan zijn dat er daarna nog wat spiertrillingen te zien zijn. Dit is een reactie van het lichaam, het dier merkt hier niets van. Ook een laatste ademzucht is heel normaal. Dieren houden meestal hun ogen open. Sommige dieren laten urine of ontlasting lopen, dat komt omdat het lichaam ontspant.

De dierenarts zal na het overlijden van uw huisdier met de stethoscoop luisteren of het hart stilstaat. U heeft dan nog alle tijd om afscheid te nemen.

Wanneer uw huisdier is overleden bestaan er verschillende mogelijkheden zoals het lichaam bij ons laten, meenemen om te begraven of crematie bij een huisdiercrematorium.

Het plezier dat je samen deelde,
neemt niemand je meer af.

Na het overlijden

Het is toegestaan om honden, katten en kleine huisdieren in de tuin te begraven, mits deze tuin uw eigendom is of mits u toestemming heeft van de eigenaar. De kuil moet minimaal 75 cm diep zijn en er mag geen niet-afbreekbaar materiaal, zoals plastic, mee worden begraven. Begraven is ook mogelijk op daarvoor aangewezen dierenbegraafplaatsen.

U kunt ook voor crematie kiezen. Uw huisdier kan op de kliniek of thuis worden opgehaald. Ook kunt u uw huisdier zelf naar het crematorium brengen. Crematie kan samen met andere huisdieren, of individueel. U kunt de as van uw huisdier in een strooiblik of urn terug krijgen.
Het crematorium bespreekt graag met u de mogelijkheden en uw wensen.

Een andere optie is destructie. Wanneer u niet kiest voor crematie of begraven, kunt u uw dier bij ons achterlaten en zullen wij de destructie voor u regelen .

Verdriet

Het is normaal dat het overlijden van uw huisdier gevolgd wordt door een periode van rouw. Het kost tijd om het verlies van uw lieve huisdier te verwerken. Als u nog vragen heeft of u wilt er nog graag over napraten, zijn wij, zowel de dierenartsen als de assistentes, voor u beschikbaar.