Kwint Dierenkliniek

Tandheelkunde

Home » Diergeneeskunde » Tandheelkunde

Gezondheid van het gebit

Meer aandacht voor het gebit

Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer aandacht voor de gezondheid van het gebit van gezelschapsdieren. Waar men in het verleden accepteerde dat oudere honden en katten “uit hun bek stonken” en losse of rottende kiezen hadden, proberen we dat nu te voorkomen of op te lossen.

Gebitsverzorging

De vorming van tandplak en tandsteen, ontstoken tandvlees en breukjes in kiezen kunnen niet altijd voorkomen worden. Vaak is het ook een kwestie van aanleg (speekselkwaliteit, manier van kauwen, stand van de gebitselementen ten opzichte van elkaar) en van domme pech. Maar het is wel degelijk bewezen dat regelmatig poetsen de kans op het ontstaan tandplak en -steen veel kleiner maakt. Gebruik hiervoor altijd een speciale dierentandenborstel en dierentandpasta, en vraag ons gerust om advies.

Ontwikkeling van het gebit

Al bij de eerste puppy-/kittenvaccinatie wordt het gebit van uw nieuwe huisgenootje bekeken. We beoordelen de stand van de boven-en onderkaak ten opzichte van elkaar en de manier waarop de tanden en kiezen op elkaar staan (de occlusie). In een later stadium zullen we ook controleren of de melkhoektanden het doorkomen van de volwassen hoektanden niet in de weg zitten. Puppies en kittens wisselen van een melkgebit naar een volwassen gebit tussen vanaf 4 maanden leeftijd. Rond de 8 maanden is het gebit uitgewisseld.

Gebitscontrole

Bij het jaarlijkse vaccinatieconsult wordt uw volwassen huisdier uitgebreid nagekeken. Hierbij zal ook het gebit geïnspecteerd worden. Wanneer er (veel) tandplak of tandsteen, ontstoken tandvlees of losse of afgebroken kiezen te zien zijn, zullen we adviseren om een gebitsbehandeling in te plannen.

Bij katten komt een aandoening voor waarbij het lichaam de eigen kieswortels “aanvalt”. Er ontstaat dan een ontsteking onder het tandvlees, genaamd FORL (Feline Odontoclastische Resorptie Laesie). Dit is een pijnlijk proces waar geen medicatie voor is, en soms is het beter om de aangedane kiezen (en soms zelfs alle kiezen) te trekken. Wanneer onze dierenartsen vermoeden dat uw kat last van FORL’s heeft, zullen wij dit met u bespreken en samen met u een behandelplan opstellen.

Gebitsbehandeling

Voor een gebitsbehandeling moeten huisdieren altijd onder narcose. Allereerst worden alle tanden en kiezen stuk voor stuk gereinigd met speciale gebitsapparatuur. Daarna wordt van alle elementen beoordeeld hoe de gezondheid van het tandvlees en glazuur is, en of er afwijkingen zijn zoals blootliggende wortels, gebroken kiezen, of ernstig teruggetrokken of ontstoken tandvlees. Hierbij worden er indien nodig dentale röntgenfoto’s gemaakt zodat de status van het gebit beter beoordeeld kan worden en eventuele afwijkingen in een vroeg stadium opgespoord kunnen worden.

Wanneer in kaart is gebracht wat de afwijkingen/problemen zijn kan er besloten worden om in dezelfde of een volgende behandeling elementen te trekken. Dit doen we altijd in overleg met u.

Waarom aandacht voor het gebit?

Bij onvoldoende verzorging zal op de tanden en kiezen tandplak ontstaan dat langzaam verandert in tandsteen. In het tandplak huizen vele bacteriën die een onaangename stank uit de bek veroorzaken. De hond of kat wordt daardoor als huisgenoot (en knuffeldier) minder aantrekkelijk.

Daarnaast veroorzaakt tandsteen ook uiteindelijk tandbederf, en dit doet pijn. Mensen kunnen precies aangeven dat ze pijn hebben, maar dieren niet. Extra zorg is hier op zijn plaats.

Ook kunnen ontstoken tanden en kiezen de oorzaak zijn van ontstekingen elders in het lichaam. Bacteriën in tandplak veroorzaken meer schade aan het gebit behalve de stank. Eerst ontstaat er een ontsteking aan het tandvlees, welke zich steeds verder uitbreidt. Op den duur kunnen bacteriën uit de mondholte in het bloed terechtkomen en problemen aan hart, nieren, longen en gewrichten veroorzaken. Gebitsverzorging is dus zeker geen overbodige luxe!

Waarvoor kunt u bij ons terecht

Tips voor gebitsverzorging
Klachten met gebit als oorzaak
Onderzoek van het gebit
Röntgenfoto’s van het gebit
Behandeling van het gebit

Kwint Dierenkliniek

Wij nemen de tijd en aandacht voor u en uw huisdier

Wij werken uitsluitend op afspraak

Wilt u een afspraak maken voor uw huisdier? Op ieder moment van de dag kunt u dat zelf online doen. Maakt u liever telefonisch een afspraak? Neem dan contact met ons op via 024 – 641 57 57. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 18.00 uur.