Preventieve diergeneeskunde

Sterilisatie en castratie kat

Home » Sterilisatie en castratie kat

Sterilisatie van de poes en castratie van de kater

De begrippen castratie en sterilisatie worden vaak onjuist door elkaar gebruikt. Bij castratie denken we vaak aan het onvruchtbaar maken van door mannelijke dieren, bij sterilisatie aan het onvruchtbaar maken van vrouwelijke dieren. Dat is niet het geval, ook poezen worden eigenlijk gecastreerd.

In het kort: bij castratie worden de zaadballen of eierstokken weggenomen. De zaadcellen en eicellen kunnen niet meer worden aangemaakt. Bij sterilisatie worden de zaadleiders of de eileiders alleen onderbroken. De zaadcel of de eicel wordt dus nog wel aangemaakt, maar kan niet meer op de plaats van bestemming terecht komen. In de volksmond, maar ook bij ons in de kliniek wordt met sterilisatie dus eigenlijk castratie bedoeld.

De castratie en sterilisatie van de kater en poes worden uitgevoerd onder algehele narcose. Bij de poes worden via een buiksnede de eierstokken verwijderd. Bij de kater worden de testikels verwijderd via kleine sneetjes in de balzak.

Op de dag van de ingreep kunt u uw kat ’s ochtends brengen en meestal begin van de middag alweer ophalen. Poezen moeten na de sterilisatie een kraag of speciaal rompertje dragen zodat ze hun buikwond niet kapot likken.

Waarvoor kunt u bij ons terecht

Ontworming
Vaccinaties
Chippen van uw huisdier
Gewichtscontrole
Puppy en kitten voorlichting
Sterilisatie en castratie hond
Sterilisatie en castratie kat
Sterilisatie en castratie konijn

Castratie en sterilisatie poezen

Poezen worden meestal krols in het voorjaar. De poes kan meerdere keren na elkaar krols worden, en ook meerdere nestjes krijgen binnen een korte tijd.
De krolsheid kan vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden optreden.

Om een ongewenst nestje te voorkomen en om het risico op baarmoederontsteking en melkkliertumoren op latere leeftijd te verminderen, is het verstandig uw poes voor de eerste krolsheid, ongeveer op een leeftijd van 6 maanden, te laten steriliseren.

Castratie bij katers

Katers castreren wij vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden. We zien vaak dat katers na deze leeftijd meer kans krijgen om sproeigedrag (urine marekeren) te vertonen, meer kunnen gaan weglopen en vechten met katten in de buurt.

Daarnaast kunnen ongecastreerde katers natuurlijk meerdere poezen in de buurt bezwangeren. Dit levert ongewenste nestjes op, maar via deze dekkingen loopt uw kater ook meer kans op het oplopen en overbrengen van besmettelijke ziektes.

Kwint Dierenkliniek

Bij ons staan u en uw huisdier centraal

Wij werken uitsluitend op afspraak

Wilt u een afspraak maken voor uw huisdier? Op ieder moment van de dag kunt u dat zelf online doen. Maakt u liever telefonisch een afspraak? Neem dan contact met ons op via 024 – 641 57 57. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 18.00 uur.