Tandheelkunde

Onderzoek van het gebit

Home » Onderzoek van het gebit

Hoe onderzoeken wij het gebit van uw dier?

De dierenarts kijkt eerst naar de kop, lippen, wangen en kaak en vervolgens kunnen de tanden en kiezen beoordeeld worden.

Er wordt gekeken hoe de tanden op elkaar aansluiten. Afhankelijk van de medewerking van het dier kan de buitenzijde van de tanden en kiezen bekeken worden. Dit gebeurt in eerste instantie met een gesloten bek, door de lip aan de voor- en zijkant op te tillen. Vaak is dan goed te beoordelen of er tandplak en/of tandsteen aanwezig is en of het tandvlees ontstoken is. Eventueel kan ook de binnenzijde van de tanden en kiezen bekeken worden door de bek te openen. Omdat de meeste dieren niet lang stil willen zitten en daarnaast de tong vaak in de weg zit, zijn deze bij het wakkere dier eigenlijk niet goed te beoordelen.

Als er aanwijzingen zijn dat de oorzaak van de klacht in het gebit ligt, wordt er een gebitsbehandeling ingepland, dit gebeurt onder algehele (gas)narcose. Hierbij zal het aanwezige tandsteen verwijderd moeten worden omdat veel afwijkingen hieronder verborgen kunnen zitten.

Om een goed beeld van de problemen te krijgen is het vaak ook nodig röntgenfoto’s van het gebit te maken. Bij een goede gebitsinspectie zijn we immers nog niet klaar met het bekijken van de tanden en kiezen zelf. We willen ook informatie over het kaakbot en de wortels van de tanden. Aan de hand van de gevonden afwijkingen en de uitgebreidheid hiervan wordt gelijk een behandeling ingesteld of wordt er een advies gegeven voor een behandelplan.

Waarvoor kunt u bij ons terecht

Tips voor gebitsverzorging
Klachten met gebit als oorzaak
Onderzoek van het gebit
Röntgenfoto’s van het gebit
Behandeling van het gebit

Kwint Dierenkliniek

Bij ons staan u en uw huisdier centraal

Wij werken uitsluitend op afspraak

Wilt u een afspraak maken voor uw huisdier? Op ieder moment van de dag kunt u dat zelf online doen. Maakt u liever telefonisch een afspraak? Neem dan contact met ons op via 024 – 641 57 57. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 18.00 uur.