Kwint Dierenkliniek

Sterilisatie bij uw kat

Home » Kat Sterilisatie

Sterilisatie

De begrippen castratie en sterilisatie worden vaak onjuist gebruikt. Bij castratie denken we vaak aan het onvruchtbaar maken van door mannelijke dieren, bij sterilisatie aan het onvruchtbaar maken van vrouwelijke dieren. Dat is niet het geval, ook zij worden gecastreerd.

In het kort: bij castratie worden de zaadballen of eierstokken weggenomen. De zaadcellen en eicellen kunnen niet meer worden aangemaakt. Bij sterilisatie worden de zaadleiders of de eileiders alleen onderbroken. De zaadcel of de eicel wordt dus nog wel aangemaakt, maar kan niet meer op de plaats van bestemming terecht komen. In de volksmond, maar ook bij ons in de kliniek wordt met sterilisatie dus eigenlijk castratie bedoeld.

Poezen worden meestal krols in het voorjaar. De poes kan meerdere keren na elkaar krols worden, en ook meerdere nestjes krijgen binnen een korte tijd.

De krolsheid kan vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden optreden. Om een ongewenst nestje te voorkomen is het verstandig uw poes voor de eerste krolsheid, ongeveer op een leeftijd van 6 maanden, te laten opereren. Tevens heeft een poes die op jonge leeftijd gesteriliseerd is (bijna) geen risico meer om op latere leeftijd een baarmoederontsteking of melkkliertumoren te ontwikkelen.

Waarvoor kunt u bij ons terecht

Tandheelkunde
Operaties
Preventie
Bloedonderzoek
Diagnostiek

Kwint Dierenkliniek

Bij ons staan u en uw huisdier centraal

Wij werken uitsluitend op afspraak

Wilt u een afspraak maken voor uw huisdier? Op ieder moment van de dag kunt u dat zelf online doen. Maakt u liever telefonisch een afspraak? Neem dan contact met ons op via 024 – 641 57 57. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 18.00 uur.