Kwint Dierenkliniek

Voeding voor uw hond

Home » Hond Voeding

Voeding

Een hond groeit sneller dan een mens. Een pup moet in 1 tot 2 jaar het volwassen gewicht bereiken. In die korte periode wordt het geboortegewicht 20 tot 100 keer vermenigvuldigd. Een mens doet er gemiddeld 18 jaar over om zijn volwassen grootte en gewicht te bereiken. Het geboortegewicht wordt in deze veel langere periode 20 tot 25 keer vermenigvuldigd.

Het skelet en de spieren van een hond moeten zich dus in een relatief korte periode ontwikkelen als dit wordt vergeleken met de mens. De groeiperiode is dus erg belangrijk. De ontwikkeling is bepalend voor de rest van het leven van de hond. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van het skelet en de spieren, zoals genetische aanleg en training. Maar ook voeding heeft er invloed op. Het is daarom ook van belang dat de voeding voldoet aan de specifieke behoeften van de hond in de groei.

Voor iedere levensfase van de hond is er speciale voeding ontwikkeld.

  • Van 0 tot 1 jaar: puppyvoeding
  • Van 1 tot 6 à 7 jaar: volwassen voeding
  • Vanaf 6 à 7 jaar: seniorvoeding

Naast de indeling naar levensfase moet er rekening worden gehouden met de grootte en gewicht van uw hond. Zowel het puppy-, volwassen, als seniorvoer heeft een onderverdeling in kleine, middelgrote en grote honden.

Honden van grote rassen hebben een andere energie- en kalkbehoefte dan kleine honden. Dit geldt al vanaf jonge leeftijd. Dus ook bij het kiezen van een puppyvoeding, houdt u rekening met het gewicht wat hij/zij zal bereiken op volwassen leeftijd.

Wat zijn de eigenschappen van een goede voeding?

  • Het voer is smakelijk. Als uw hond vaak de voerbak niet leeg eet, krijgt hij/zij niet de benodigde voedingsstoffen binnen.
  • Het bevat uitgebalanceerde ingrediënten met een hoge verteerbaarheid. Dit zorgt voor minder, maar ook vastere ontlasting.
  • Een constante samenstelling vermindert de kans op diarree en huidklachten. Goedkopere voeders wisselen nog wel eens van samenstelling zonder dat u daarvan op de hoogte bent.
  • Voor een goed puppyvoer geldt natuurlijk dat de voeding voldoende energie moet bevatten om te voldoen aan de hoge energiebehoefte van uw groeiende pup.

Waarvoor kunt u bij ons terecht

Tandheelkunde
Operaties
Preventie
Bloedonderzoek
Diagnostiek

Kwint Dierenkliniek

Bij ons staan u en uw huisdier centraal

Wij werken uitsluitend op afspraak

Wilt u een afspraak maken voor uw huisdier? Op ieder moment van de dag kunt u dat zelf online doen. Maakt u liever telefonisch een afspraak? Neem dan contact met ons op via 024 – 641 57 57. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 18.00 uur.