Kwint Dierenkliniek

Gebitsproblemen bij de cavia

Home » Cavia Gebitsproblemen

Gebitsproblemen

De snijtanden en kiezen van de cavia blijven continu doorgroeien. Als ze niet goed afslijten, kunnen problemen ontstaan met het kauwen van het voer. Door een afwijkende slijtage ontstaan haken op de kiezen. Deze prikken in het slijmvlies van de mondholte en de tong, wat zeer pijnlijk kan zijn. Cavia’s die deze haken op hun kiezen hebben vertonen de volgende symptomen: ze laten hun eten staan, ondanks dat ze er interesse in tonen, ze vermageren, ook gaan ze soms knarsetanden (dit is een uiting van pijn) en ze kunnen gaan kwijlen.

Mogelijke oorzaken van gebitsproblemen zijn onder andere een tekort aan vitamine C, een aangeboren afwijkende stand van de tanden of een beschadiging of een ontsteking van de kieswortels.

Wanneer er haken op de kiezen aanwezig zijn, moeten deze verwijderd worden. Dit gebeurt onder narcose. Met behulp van een boortje worden de haken weggeslepen. Het kan zijn dat de behandeling herhaald moet worden. Na de ingreep is het belangrijk, dat de diertjes weer snel gaan eten. Als zij dit niet doen, kan het nodig zijn ze een aantal dagen te dwangvoeren. Hiervoor bestaat speciale voeding, Science Recovery ®, die rijk is aan vezels. Science Recovery ® is een geconcentreerd poeder dat na oplossen met warm water gemakkelijk met een spuit kan worden toegediend.

Te lange snijtanden worden ook weggeslepen of getrokken Dit heeft de voorkeur boven het knippen van de tanden. Het knippen van de tanden kan heel erg pijnlijk zijn. Bovendien kan het splijten van de tanden tot gevolg hebben en beschadiging van het tandweefsel geven, waardoor de groei verstoord raakt. Het weg slijpen van de snijtanden moet vaak herhaald worden, soms om de 3 à 6 weken.

Om problemen aan het gebit te voorkomen, moet men zorgen voor voldoende vers hooi en groentes. Ook moet de juiste hoeveelheid vitamine C gegeven worden. Verder is het van belang de cavia regelmatig te wegen om tijdig een afname in het gewicht op te sporen. Het is aan te raden om jaarlijks het gebit te laten controleren om problemen voor te zijn. Geef nooit een knaagsteen aan de cavia. Deze bevat te veel mineralen, waardoor blaasgruis en blaasstenen kunnen ontstaan.

Waarvoor kunt u bij ons terecht

Tandheelkunde
Operaties
Preventie
Bloedonderzoek
Diagnostiek

Kwint Dierenkliniek

Bij ons staan u en uw huisdier centraal

Wij werken uitsluitend op afspraak

Wilt u een afspraak maken voor uw huisdier? Op ieder moment van de dag kunt u dat zelf online doen. Maakt u liever telefonisch een afspraak? Neem dan contact met ons op via 024 – 641 57 57. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 18.00 uur.