volg ons op:

Verzorging van konijnen bij warm weer

Het is al weer een tijdje behoorlijk warm. Voor konijnen is dat niet altijd even prettig.

We zien vaak problemen door oververhitting of door de aanwezigheid van vliegen.

Konijnen hebben het snel warm. Zorg daarom dat uw konijn zich kan terugtrekken op een koele, schaduwrijke plek. Staat het hok toch op een zonnige plek, kijk dan of u met een parasol schaduw kunt creëren. U kunt het hok koelen door er een nat wit laken overheen te leggen.

Eventueel kunt u een koelelement of een fles met bevroren water in een handdoek wikkelen en in het hok leggen. Uw konijn kan er dan tegenaan of in de buurt gaan liggen om af te koelen. Op warme dagen hebben dieren ook meer dan ooit behoefte aan (veel) vers drinkwater.

Veel konijnen krijgen te veel krachtvoer, waardoor ze te dik worden en een slechtere spijsvertering krijgen. De slechte spijsvertering zorgt voor plakkerige keutels, die vaak vastplakken aan de haren rond de anus.
Daarnaast hoort een konijn ook zijn/haar nachtontlasting op te eten. Deze ontlasting is natter en plakkeriger dan de normale keutels. Wanneer een konijn te dik is, kan het zich niet buigen om de nachtontlasting direct bij de anus weg te eten en ook dit leidt tot aangekoekte ontlasting in de vacht.
De huid onder de aangekoekte ontlasting raakt geïrriteerd en ontstoken. Op de geur van de ontstoken huid komen vliegen af. Tevens kan urine ook zorgen voor een natte achterkant met ontstoken huid tot gevolg. De vliegen leggen graag eitjes in en rond deze ontstoken huid. Uit de vliegeneitjes ontwikkelen zich larven (maden). De maden variëren in grootte van 1 mm tot wel 1 cm. Ze kruipen onder de huid en richten zo enorme schade aan.
Binnen zeer korte tijd kunnen er honderden maden in en onder de huid zitten die de opperhuid van het konijn compleet “wegvreten”.

Wanneer er eenmaal maden worden geconstateerd bij uw konijn halen we deze zo snel mogelijk weg met een pincet. Daarnaast wassen we de aangetaste plekken met shampoo die de maden doodt. Uw konijn krijgt antibiotica en uiteraard pijnstilling mee naar huis.

Maar zoals altijd geldt hiervoor ook: voorkomen is beter dan genezen.
Allereerst is het belangrijk om uw konijn niet te veel krachtvoer te verstrekken zodat de spijsvertering goed blijft verlopen. Zo blijven de keutels mooi droog. Daarnaast wordt er zo voorkomen dat uw konijn te dik wordt en de plakkerige nachtontlasting niet meer kan opeten.
Geef uw konijn niet meer dan 30-40 gram brokvoer per kg lichaamsgewicht per 24 uur. Een konijn van 2 kg mag dus niet meer dan 60 tot 80 gram krachtvoer per 24 uur.
Een konijn mag (of moet) wel onbeperkt hooi krijgen, dit bevat veel vezels.

Daarnaast is het belangrijk om het hok goed schoon en droog te houden, en om uw konijn dagelijks te controleren op de aanwezigheid van de zogenaamde “plakpoep” en/of een natte achterkant. Probeer ook de eventueel aanwezige groene vliegen in het hok te bestrijden!

Er bestaan pipetjes en een spray die een afwerende werking hebben op vliegen en hun larven .

Vraagt u ons gerust om meer informatie, wij helpen u graag.