volg ons op:

Titerbepaling

Regelmatig krijgen wij in onze praktijk vragen over het nut van enten en over het titeren (bepalen van de hoogte van antistoffen) bij honden. Graag willen wij u een zo goed mogelijk antwoord hierop geven.

Helemaal niet enten?
Niet enten is geen oplossing. Helaas zien we nog regelmatig uitbraken van besmettelijke huisdierziekten zoals Parvovirus en ziekte van Weil met veel leed en zelfs met dodelijke afloop als gevolg. Leed dat met één prikje zo simpel had kunnen worden voorkomen. Zorg dat u geen spijt achteraf krijgt en geef uw hond de zorg en de bescherming die zij/hij nodig heeft!

Wordt er niet te veel geënt?
In onze praktijk wordt al jarenlang op maat geënt om uw hond een goede bescherming te bieden tegen de ziekte van Weil, parvo, hondenziekte en besmettelijke leverziekte.

Elk jaar moet uw hond tegen de ziekte van Weil geënt worden.
Vanaf de leeftijd van één jaar wordt eenmaal in de  drie jaar tegen parvo, besmettelijke leverziekte en hondenziekte geënt. Over de combinatie enting tegen hondenziekte, parvo en besmettelijke leverziekte is twijfel of er niet ruimer dan eenmaal in de drie jaar geënt kan worden. Er zijn experimentele studies uitgevoerd, waarbij gevonden werd dat de bescherming van de cocktail tegen hondenziekte, parvo en besmettelijke leverziekte zelfs nog langer zou kunnen duren.

Om te weten of uw hond voldoende beschermd is tegen hondenziekte, parvo en besmettelijke leverziekte is er in de praktijk een sneltest, genaamd Vaccicheck, ontwikkeld. Deze test kan de hoogte van de antistoffen (titers) bepalen.

De vaccicheck is dus niet geschikt om aan te tonen of uw hond beschermd is tegen de ziekte van Weil!
De betrouwbaarheid van de test is zeer goed. Voor deze test wordt een paar druppels bloed afgenomen. Zijn er voldoende antistoffen aanwezig, dan hoeft uw hond dat jaar geen cocktail enting te krijgen. Een probleem van de uitslag van de vaccicheck is dat niet duidelijk is hoelang de titer voldoende bescherming biedt.

Wanneer is de vaccicheck aan te raden?

  • elke hond vanaf 1 jaar, waarvan de eigenaar de hond wel goed beschermd wil hebben maar onnodige vaccinatie wil voorkomen
  • elke hond die een overreactie heeft laten zien (allergisch)
  • elke hond die een onbekende voorgeschiedenis heeft
  • elke hond die ziek is of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte heeft gehad
Is er een garantie dat uw huisdier niet ziek wordt als het dier een positieve titeruitslag heeft?
Nee, maar de kans dat een gevaccineerd en getiterd dier ziek wordt, is bijzonder klein. Indien de vaccinatiestatus wordt gecontroleerd, is er meer
zekerheid omdat er antilichamen worden gemeten en er dus ook geheugencellen zijn aangemaakt. Immuniteit is echter meer dan antilichamen.
Het is goed om te beseffen dat een titer op het moment van de bloedafname altijd een momentopname van de immuniteitsstatus is, en dat dit dus geen garantie geeft over de duur van deze immuniteit. Het kan zijn dat deze immuniteit over een maand anders is.

Hoe gaat de vaccicheck in zijn werk?
Als u kiest voor de vaccicheck dan wordt uw hond wordt eerst uitgebreid onderzocht (de jaarlijkse health check). Vervolgens vaccineren wij uw hond tegen Leptospirose (en eventueel besmettelijke hondenhoest). Tegelijkertijd nemen we wat bloed af voor de vaccicheck. De test zelf duurt ongeveer een half uur.
We doen de test doorgaans op een later tijdstip en bellen of mailen dan de uitslag van de test door. Als blijkt dat uw hond niet voldoende beschermd is tegen parvo, hondenziekte of besmettelijke leverziekte, dan moet u terug komen naar de kliniek. Maar… dat kost u helemaal niets!

Wij vaccineren dan de enting tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke
leverziekte GRATIS!

Zijn er nog vragen dan kunt u altijd contact opnemen met onze praktijk!