volg ons op:

Inslapen van uw huisdier

Eén van de moeilijkste beslissingen die u als eigenaar misschien ooit moet maken is de beslissing om uw huisdier te laten inslapen.

Onze dierenartsen zullen u helpen met het maken van een juiste beslissing, zij zijn degenen die goed kunnen inschatten hoe de gezondheid van uw huisdier is, of uw huisdier lijdt en of er nog kansen op herstel zijn. Als die er niet meer zijn, zal de dierenarts adviseren om uw huisdier te laten inslapen en verder lijden te besparen. Onze dierenartsen laten uit ethische overwegingen geen gezonde dieren inslapen.

Als ondersteuning voor deze moeilijke beslissing kunt u gratis bij ons het boekje “zijn wij niet te vroeg” geschreven door Hugo van Duijn krijgen.

Het verlies van een huisdier, die vaak een lid van het gezin is geworden, is een moeilijke en aangrijpende gebeurtenis. Het is daarom belangrijk dat u in alle rust afscheid van uw huisdier kunt nemen.

Als blijkt dat het noodzakelijk is om uw huisdier te laten inslapen, kan dit zowel in de kliniek als thuis. Als het inslapen in de kliniek plaatsvindt, is het prettig als u een afspraak maakt en niet op het inloop spreekuur komt. Wilt u thuis uw huisdier laten inslapen, dan is het voor het inplannen van de afspraak prettig als u dit tijdig laat weten.

Voor alle dieren is het prettig als het baasje erbij is, zeker tot het moment waarop ze in slaap zijn gevallen. Het is niet eng om te zien, dus ook kinderen kunnen aanwezig zijn. Vaak zal het hun ook kunnen helpen bij het verwerken van het verlies als ze de zekerheid hebben dat hun huisdier en vriend rustig is ingeslapen. Als u daarvoor kiest, hoeft u niet bij de laatste injectie aanwezig te zijn. Uw huisdier is dan al zo ver in slaap dat hij niets meer zal merken.

Bij het inslapen van uw dier komen emoties naar boven, schaamt u zich hier vooral niet voor. Wees er van overtuigd dat wij als dierenarts en assistentes mee kunnen voelen met uw verdriet en dat dus heel normaal vinden. Ook al maken wij een euthanasie vaker mee, het zal, ook voor ons, nooit een routinehandeling worden. Daarvoor beseffen we te goed wat uw dier voor u betekent.

Wij proberen het inslapen zo pijnloos en vredig mogelijk te laten verlopen en zullen vooraf aan u uitleggen hoe dit in zijn werk gaat. Uw huisdier wordt eerst met een injectie in de bil- of rug spier in slaap gebracht. Deze injectie voelt hij/zij nog wel. Het duurt 5-10 minuten voordat uw huisdier heel diep in slaap valt, zo diep dat hij/zij buiten bewustzijn is. U kunt uw huisdier op schoot nemen of bij een grote hond naast uw dier op de grond gaan zitten.

Als uw huisdier uiteindelijk heel diep slaapt, geven wij, afhankelijk van het huisdier, een hoge dosis van een slaapmiddel via het bloedvat van een voorpoot of in de borst.
Dit laatste klinkt misschien wat grof, maar het is een zeer gebruikelijke manier, vooral bij katten. Uw huisdier merkt hier niets meer van.

Het hart stopt meestal binnen enkele seconden met kloppen, soms gaan er een paar minuten overheen. Het kan zijn dat er daarna nog wat spiertrillingen te zien zijn. Dit is een automatische reactie van het lichaam, het dier merkt hier niets van. Ook een laatste ademzucht is heel normaal. Dieren houden meestal hun ogen open. Sommige dieren laten urine of ontlasting lopen, dat komt omdat het lichaam ontspant.

De dierenarts zal na het overlijden van uw huisdier met de stethoscoop luisteren of het hartje stilstaat. U heeft dan nog alle tijd om afscheid te nemen. Wanneer uw huisdier is overleden bestaan er verschillende mogelijkheden.

Het is toegestaan om honden, katten en kleine huisdieren in de tuin te begraven, mits deze tuin uw eigendom is of mits u toestemming heeft van de eigenaar. De kuil moet minimaal 60 cm diep zijn en er mag geen niet-afbreekbaar materiaal, zoals plastic, mee worden begraven. Begraven is ook mogelijk op daarvoor aangewezen dierenbegraafplaatsen.

U kunt ook voor crematie kiezen. Uw huisdier kan op de kliniek of thuis worden opgehaald. Ook kunt u uw huisdier zelf naar het crematorium brengen. Crematie kan samen met andere huisdieren, of individueel. U kunt de as van uw huisdier in een strooiblik of urn terug krijgen.

Destructie betekent vernietiging. Er bestaan nogal wat misverstanden over destructie. Destructie is namelijk geen crematie. Bij destructie wordt uw huisdier verwerkt tot afval stoffen die als brandstof dienen voor de industrie. Dit klinkt erg naar, maar dit is nu eenmaal de realiteit en daarnaast is het wettelijk vastgelegd. Het gaat er namelijk om dat het stoffelijk overschot van uw huisdier de volksgezondheid zou kunnen schaden of bijvoorbeeld dierziektes kan verspreiden. Daarom moet het onschadelijk worden gemaakt en dus worden vernietigd.

Het is normaal dat het overlijden van uw huisdier gevolgd wordt door een periode van rouw. Het kost tijd om het verlies van uw lieve huisdier te verwerken.

Als u nog vragen heeft of u wilt er nog graag over napraten, zijn wij, zowel de dierenartsen als de assistentes, voor u beschikbaar.

“Het plezier dat je samen deelde, neemt niemand je meer af”