volg ons op:

Castratie

Bij castratie van het mannelijke konijn, de rammelaar, worden de zaadballen (testikels) verwijderd. Er kunnen dan geen zaadcellen meer worden aangemaakt, en de rammelaar zal onvruchtbaar worden. Tevens valt door de castratie de productie van het mannelijk geslachtshormoon testosteron weg.

Er zijn meerdere redenen voor castratie van een rammelaar. Wanneer een rammelaar is gehuisvest met een voedster (een vrouwelijk konijn), is castratie de eenvoudigste manier om een ongewenst nestje te voorkomen. Konijnen kunnen al geslachtsrijp zijn vanaf een leeftijd van 3-5 maanden. Daarnaast kunnen agressief territoriumgedrag en/of urine sproeien redenen zijn voor castratie.

Wij castreren rammelaars vanaf een leeftijd van 6 maanden. Voor die tijd zijn de zaadballen vaak nog erg klein, waardoor de operatie lastiger wordt. Als u toch uw konijn eerder wil laten castreren, dan gebeurt dit alleen nadat een dierenarts uw konijn heeft gezien.

konijn

De ingreep wordt uitgevoerd onder lokale verdoving. Uw konijn wordt hiervoor dus niet onder algehele narcose gebracht. Hij krijgt wel een pijnstillende injectie vooraf aan de ingreep en de zaadballen worden lokaal verdoofd.

Terug naar: Konijn