volg ons op:

Tekenbestrijding

Helaas kunnen teken steeds beter overleven in het Nederlandse klimaat. Ze komen tegenwoordig voor van maart tot en met september.

Teken vormen een steeds groter probleem door hun grote aantallen, maar ook doordat ze steeds vaker besmet zijn met ernstige ziektes. Deze bloedziektes komen veelvuldig voor in warme, zuidelijke landen, maar worden helaas ook steeds vaker in Nederland ontdekt. Besmette teken kunnen deze ziektes pas overbrengen op hun gastheer (de hond, kat en in sommige gevallen ook de mens) als ze langer dan 24 tot 48 uur in de huid van de gastheer hebben vastgezeten. Het is dus belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen nadat u hem hebt ontdekt.

U kunt een teek verwijderen door met een tekentang of een pincet de teek vast te pakken. Wanneer u de teek dan een aantal malen om zijn as draait (de draairichting maakt niet uit), merkt u vanzelf dat hij loskomt. U hoeft dus geen trekkracht uit te oefenen! Controleert u daarna even of het kopje van de teek ook mee is gekomen.

Na het verwijderen is het raadzaam om de plek te ontsmetten met een desinfecterend middel zoals alcohol, jodium of sterilon. Ontsmet nooit van tevoren, want dan zou de teek zijn gifstoffen uit kunnen spugen in de huid van uw hond! Wanneer u op de plek waar de teek heeft gezeten een grote rode, dikke plek ontdekt in de huid, is het verstandig om contact met ons op te nemen. Maar natuurlijk geldt zoals altijd: voorkomen is beter dan genezen. Dus is een goede tekenbestrijding zeer belangrijk.

Wij willen u graag helpen bij het uitzoeken van het juiste product om uw hond optimaal te beschermen, dus vraagt u ons gerust om meer informatie.

Terug naar: Hond