volg ons op:

Castratie

Bij castratie van de reu worden de zaadballen (testikels) verwijderd. Er kunnen dan geen zaadcellen meer worden aangemaakt, en de reu zal onvruchtbaar worden. Tevens valt door de castratie de productie van het mannelijk geslachtshormoon testosteron weg.

In tegenstelling tot de teef, wordt de reu niet ‘standaard’ gecastreerd. Er moet een indicatie zijn om deze ingreep uit te voeren. Er zijn verschillende indicaties zoals hyperseksueel gedrag, vergroting van de prostaat, chronische voorhuidontsteking en dominantieproblemen. Bij dominantieproblemen zal castratie soms niet voldoende effect hebben en adviseren we aanvullend gedragstherapie.

Om te weten te komen of een castratie zinvol zal zijn, is er de mogelijkheid om uw reu chemisch te castreren. Er wordt dan een hormoonimplantaat onder de huid ingebracht, deze geeft een half jaar of een jaar lang hetzelfde effect als een chirurgische castratie.

Nadat het implantaat is uitgewerkt en verbetering van de klacht(en) heeft gegeven, kan uw hond alsnog chirurgisch gecastreerd worden.

Terug naar: Hond