volg ons op:

Voortplanting

Cavia’s zijn al op jonge leeftijd geslachtsrijp: beertjes al vanaf 3 maanden en zeugjes vanaf 2 maanden en soms al eerder. Daarom wordt aangeraden om beertjes vanaf een leeftijd van 5 weken te scheiden van zijn moeder en zusjes.

Als u een nestje wilt, kan u dit het beste laten plaatsvinden voordat de zeug 7 maanden oud is. Tot 7 maanden zijn de bekkenhelften van de zeug nog soepel, daarna vergroeien zij, en dan zien we een toename van problemen tijdens de geboorte. De draagtijd van de cavia is ongeveer 68 dagen (63-72). Er worden gemiddeld 2 tot 4 jongen geboren.

Na de geboorte kunnen zij direct lopen, zijn de ogen open en eten ze meteen droogvoer. De jongen drinken nog gedurende 3 weken bij hun moeder. Na 5 weken kunnen zij van de moeder gescheiden worden. Haal na de bevalling de beer en de zeug direct uit elkaar. De zeug kan namelijk meteen weer gedekt worden.

Als u geen nestjes meer wilt, kan u het beste de beer laten castreren. Dit kan vanaf een leeftijd van 4 à 5 maanden. De zeug wordt niet routinematig gesteriliseerd; er komen wel regelmatig afwijkingen van de eierstokken voor, dan is sterilisatie wel noodzakelijk.

Terug naar: Cavia