volg ons op:

Voeding

De voeding van een cavia bestaat uit hooi, hard voer, groen voer en vitamine C. Al deze componenten moeten ze elke dag krijgen.

Vitamine C kan een cavia niet zelf aanmaken. Hij moet het dus via de voeding binnen krijgen. Een tekort aan vitamine C geeft ernstige symptomen, zoals gebitsproblemen, spierzwakte, slechte vacht, bloedingen, vermagering, diarree etc. Een cavia moet elke dag 10-20 mg per kg vitamine C krijgen. Een cavia weegt gemiddeld 800-1500 gram. Dit kan gemakkelijk met een tabletje. Ook zijn er korrels met vitamine C erin. Vitamine C druppels in het drinkwater of over het voer is niet betrouwbaar. Als uw cavia een verminderde weerstand heeft, bijvoorbeeld omdat hij ziek is of geopereerd moet worden, is het verstandig even extra vitamine C te geven.

Cavia’s mogen in principe alle groente en fruit eten, zorg altijd voor voldoende variatie. Hooi moet onbeperkt gegeven worden, dit is heel belangrijk voor de maag- en darmfunctie en voor het gebit.. Daarnaast zorgt hooi voor een goede slijtage van snijtanden en kiezen. De tanden van de cavia blijven namelijk hun hele leven lang doorgroeien.

Hiernaast kunt u caviakorrels geven. Geperste korrels zijn beter dan gemengde korrels. Wij raden Trovet caviavoer aan.

Terug naar: Cavia