volg ons op:

Huisvesting

Cavia’s moeten een zo groot mogelijke kooi hebben. Ze kunnen zowel binnen als buiten (in een ren) gehouden worden. Zorg voor een lichte plek, die niet te warm kan worden. Een buiten ren moet altijd voldoende schaduw hebben. Ze kunnen niet goed tegen koude, haal ze voor de winter dus altijd naar binnen. De kooi moet op een rustige plek staan en niet op de tocht. Zorg er voor dat er geen gaas op de bodem ligt, want dit kan lelijke verwondingen aan de pootjes geven. Op de bodem kan een krant, hooi of zaagsel als bedekking gelegd worden. En cavia wil ’s nachts graag slapen in een nachthok, deze kunt u kopen of zelf maken van hout of van een kartonnen doos.

Zet een stevig etensbakje en een drinkbakje neer of hang een waterfles in de kooi. Cavia’s hebben geen speciaal speelgoed nodig, plekjes om zich te verstoppen vinden ze erg prettig, dit kan bijvoorbeeld een grote baal hooi zijn!

Cavia’s zijn groepsdieren, ze vinden het dus fijn om met meerdere cavia’s samen een kolonie te vormen. Vrouwtjes (zeugjes) kunnen goed met elkaar overweg. Mannetjes (beertjes) kunnen gaan vechten als ze vrouwtjes kunnen zien of ruiken. Castratie kan dan helpen. Een zeugje en een beertje kunnen goed samen, maar zullen veel nestjes krijgen als het mannetje niet gecastreerd is.

Terug naar: Cavia